MBT Groepstherapie

Vergroot je kennis en aandacht

Samenvatting

MBT is een combinatie van individuele- en groepstherapie, en staat ook als zodanig omschreven in de AGPA en NICE guidelines. Bateman en Fonagy, de grondleggers van MBT, hebben dit bewust gedaan omdat de groep een unieke oefentuin is om interpersoonlijk mentaliseren centraal te stellen.

In de groep kunnen onze patienten effectief leren mentaliseren over zichzelf en de ander en over de onderlinge relaties. Voor zowel de patient als de therapeut is dit ook een complex en ingewikkeld proces: hoe vind je de juiste focus? Wat is het juiste spanningsniveau?  Een hele uitdaging, zeker ook om je eigen mentaliseren vermogen te behouden.

Highlights

  • Aanvullingen in het MBT-model
  • Hoe houd ik focus in mijn behandelingen
  • Wanneer welke interventies
  • Hoe vergroot ik het epistemische vertrouwen

In deze cursus wordt je kennis om groepen op een efficiƫntere manier te leiden vergroot. Kennis en aandacht dus voor basale en specifieke MBT-interventies in de groep. Maar ook aandacht voor algemene groepsdynamische processen en behandelgroepen. Kennis en vaardigheden die helpen om destructieve interacties die door spanning in de groep opkomen om te zetten in mentaliserende interacties.

Naast kennisoverdracht is er ook veel tijd om vaardigheden uit te proberen en praktische situaties te oefenen.

Deze cursus is bedoeld voor professionals in de GGZ die werken binnen het MBT therapeutische model en die de basiscursussen MBT hebben gevolgd.

Deze cursus telt mee als specialistische vervolgcursus voor het MBT register, maar wordt ook geaccrediteerd door de NVGP voor het traject tot (specialistisch-)groepstherapeut

Meld je nu aan

Heb je een vraag over deze training?

Stel je vraag via ons contactformulier, we helpen je graag verder.