MBT Leertherapie

Theorie en praktijk

Samenvatting

Voor klinisch psychologen, psychiaters en psychotherapeuten is voortdurende professionele ontwikkeling essentieel. Dit betekent niet alleen het verdiepen van theoretische kennis en therapeutische vaardigheden, maar ook het werken aan persoonlijke groei en zelfinzicht, via het verder versterken van het mentaliserend vermogen. Leertherapie speelt hierin een cruciale rol.

Vanuit MBT-Expertise wordt nu een innovatieve vorm van leertherapie aangeboden, die een nieuwe dimensie toevoegt aan de professionele ontwikkeling van zorgverleners (in opleiding).

Highlights

  • Het ontwikkelingsmodel van mentaliseren
  • Hoe houd ik focus in mijn behandelingen
  • Wanneer zijn welke interventies nodig
  • Individuele leertherapiesessies en groepsleertherapiesessies

LocatieNog niet bekend
Data Nog niet bekend
Cursusduur Individuele sessies: minimaal 25 (middenfase kan uitgebreid worden indien nodig, gewenst),
Groepstherapie sessies: 25 sessies
Studiebelasting
Trainers Dawn Bales en Niels Tinga
Prijs

Klinisch Psychologen, Psychiaters en Psychotherapeuten

Unieke aanpak

Deze leertherapie onderscheidt zich door haar intensieve karakter en de geïntegreerde verschillende therapeutische modaliteiten. Deze aanpak bevordert een snellere overgang van cognitief naar affectief mentaliseren, een kernaspect van MBT. In tegenstelling tot een volledig individueel (verbale) therapie, helpt dit intensieve traject professionals om dieper contact te maken met hun eigen emotionele wereld, waardoor hun vermogen om affectief te mentaliseren wordt versterkt zowel over zichzelf als over anderen

Het programma is zorgvuldig opgebouwd en bestaat uit drie fasen: de beginfase, de middenfase en de afrondingsfase.

Beginfase: Deze start met 10 individuele leertherapiesessies waarin doelen worden opgesteld en een relationeel paspoort wordt uitgewerkt. Vervolgens zijn er twee groepstherapiedagen, bestaande uit zes sessies waarin kennismaking, het relationele paspoort en de MBT-introductie centraal staan.

Middenfase: Het hart van het programma is de intensieve leertherapieweek. In deze week volgen de deelnemers 13 sessies groepsleertherapie, aangevuld met een dubbele individuele sessie met zowel de eigen therapeut als andere therapeuten uit de groep. Na de leerweek volgen nog acht individuele sessies, die kunnen worden uitgebreid, en een terugkomdag groepsleertherapie na ongeveer twee maanden.

Afrondingsfase: De leertherapie wordt afgesloten met een dubbele individuele sessie en een afsluitende dag groepstherapie met drie groepssessies.
Daarnaast vindt er nog een evaluatiesessie plaats waarin teruggeblikt wordt op het proces.

Totaal aantal sessies:

  • Individuele sessies: minimaal 25 (middenfase kan uitgebreid worden indien nodig, gewenst)
  • Groepstherapie sessies: 25 sessies

Voorwaarden toetsing

In de training wordt er gebruik gemaakt van een voor- en nameting welke inzicht verschaft
in de vorderingen betreft de kennis over MBT.

Evaluatie

Bijstelling van de MBT opleiding gebeurt regelmatig op basis van de schriftelijke eindevaluatie.

De cursist bereidt zich voor door het lezen van de literatuur. De cursusdagen bestaan uit presentaties per inhoudelijk onderdeel. Er wordt gebruik gemaakt van voorbeeldfilms van goed en slecht mentaliseren en van de wijze waarop interventies worden uitgevoerd. Ook is er modeling van interventies door de trainers en oefeningen door middel van rollenspelen en feedback. De kennis wordt getoetst aan het begin en aan het einde van de cursus.

Bateman, A., & Fonagy, P. (2016). Mentalization based treatment for personality disorders: a practical guide. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978 01 99 68 03 75

Bateman, A., & Fonagy, P. (2019). Handbook of mentalizing in mental health practice (2nd Edition ed.). Washington, DC: American Psychiatric Press Inc.

Kwaliteit en erkenning

Het programma is ontwikkeld volgens de eisen die gesteld worden aan de opleiding tot klinisch psycholoog en voldoet tevens aan de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Groepstherapie (NVGP). De leertherapie wordt geleid door drie erkende leertherapeuten: Niels Tinga, Peter Bleumer en Dawn Bales, die ieder jarenlange ervaring hebben in zowel individuele als groepspsychotherapie.


Meld je nu aan

Heb je een vraag over deze training?

Stel je vraag via ons contactformulier, we helpen je graag verder.


Ook interessant