Mentalizing the body: integrating body and mind in psychotherapy

Auteur: Ulrich Schultz-Venrach

In dit boek komen theorie en praktijk samen en vind je de laatste ontwikkelingen uit de neurobiologie en ont-wikkelingspsychologie over het belang van het lichaam bij een breed scala aan psychische stoornissen (met name persoonlijkheidsstoornissen en somatisatiestoornissen).

Mentalization-Based Treatment with Families

Auteurs: Eia Asen en Peter Fonagy

In dit boek richten de deskundige auteurs zich op manieren om ouders, kinderen en adolescenten te helpen om onderlinge blokkades te overwinnen in de manier waarop ze met elkaar omgaan. Daarbij richten zij zich op het beter en dieper begrijpen van elkaars ervaringen en standpunten. En daar ook naar elkaar toe meer voor open staan.

Mentaliseren in de klas

Auteurs:Joost Hutsebaut en Liesbet Nijssens

Mentaliseren in de klas gaat over relaties in de klas en hoe die te managen. Om een klas goed te managen, moet een leerkracht een soort van relatiedeskundige zijn. Het boek is opgebouwd rond drie belangrijke pijlers uit de psychologie: gehechtheid, mentaliseren en (epistemisch) vertrouwen. De auteurs vertalen deze pijlers praktisch en bruikbaar naar concrete handvatten voor de verschillende situaties waarmee leerkrachten te maken krijgen: in de klas, op het speelplein, in de lerarenkamer, tijdens besprekingen met ouders.

Mentalization-Based Tratment for Pathological Narcissism

Auteurs: Robert P. Drozek, Brandon Unruh, Anthony Bateman

Dit handboek biedt hulp in de behandeling van patiënten met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Het boek bespreekt:
• de tekortkomingen in het mentaliseren die verband houden met de stoornis;
• hoe je de diagnose narcisme bij patiënten kunt stellen;
• hoe je therapiesessies kunt structureren
• stapsgewijze technieken over ‘wat je moet doen en zeggen’ als je met deze mensen omgaat.

Mentaliseren in de kindertherapie

Auteur: Annelies Verheugt-Pleiter

Mentaliseren in de kindertherapie richt zich op de behandeling van kinderen van circa 4 tot 12 jaar met com-plexe psychische problemen en onveilige gehechtheid. Het bevat talrijke voorbeelden vanuit de behandeling van zowel kinderen als hun ouders. Mentaliseren in de kindertherapie is geschreven voor kinder- en jeugdpsychotherapeuten, ouderbegeleiders, orthopedagogen, psychiaters, gz-psychologen en andere professionals in de kinder- en jeugdzorg.

Cambridge Guide to Mentalization-Based Treatment (MBT)

Auteurs: Anthony Bateman, Patrick Luyten, Peter Fonagy, Martin Debbane en Cloe Campbell

Een praktische gids voor artsen en onderzoekers met:
• de nieuwste MBT-ontwikkelingen;
• de interventies die in de klinische praktijk zijn verfijnd voor een reeks psychische stoornissen;
• het gebruik van mentaliseren bij verschillende contexten met klinische voorbeelden.